Όμως το τίμημα είναι ο λιγότερος ύπνος. Και δεδομένου ότι "ο ύπνος θρέφει τα παιδιά", καθώς τότε είναι που εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη, γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο επιζήμια είναι η απώλεια ωρών ύπνου. Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της σε τόσο μικρά παιδιά, η ραγδαία αύξηση του αριθμού των φορητών συσκευών με οθόνες αφής, επηρεάζουν τον ύπνο ακόμη και των μικρών παιδιών έως έξι μηνών.
Οι ερευνητές των κολλεγίων Birkbeck και King's του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Τιμ Σμιθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Scientific Reports», μελέτησαν 715 παιδιά, ηλικίας από 6 έως 36 μηνών. Για κάθε παιδί οι γονείς ανέφεραν τη μέση διάρκεια που καθημερινά περνούσε με μια οθόνη αφής, καθώς και τη μέση διάρκεια του ύπνου του.
Διαπιστώθηκε ότι όσα νήπια αφιέρωναν περισσότερο χρόνο σε οθόνες, κοιμούνταν λιγότερο τα βράδια. Ακόμη κι αν μετά κοιμούνταν περισσότερο μέσα στη μέρα, συνολικά κοιμούνταν λιγότερες ώρες στη διάρκεια του 24ωρου σε σχέση με τα παιδιά που δεν περνούσαν χρόνο με μια οθόνη.
Ενδεικτικά, για κάθε μία πρόσθετη ώρα χρήσης τάμπλετ μέσα στη μέρα, το παιδί κοιμόταν κατά μέσο όρο σχεδόν 16 λεπτά λιγότερα τη νύχτα.
Ακόμη, όσα παιδιά έπαιζαν με οθόνη αφής, χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν.
«Προτού απαγορεύσουμε τελείως τη χρήση οθονών αφής, η οποία μπορεί να έχει και δυνητικά οφέλη, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε σε βάθος πώς να χρησιμοποιούμε τη σύγχρονη τεχνολογία, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη και να ελαχιστοποιούνται οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις για τα μικρά παιδιά» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.
Μια προηγούμενη μελέτη των ίδιων ερευνητών, βέβαια, είχε δείξει ότι η χρήση οθονών αφής από τα μωρά, αντί για την απλώς παθητική παρακολούθηση μιας οθόνης, βοηθά στην πρόωρη ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων τους. 
Αλλά, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, το τίμημα είναι ο λιγότερος ύπνος...