150 χρόνια Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά - Εντυπωσιακή εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Μια λαμπρή εκδήλωση προς τιμήν του ιστορικού και εμβληματικού νοσοκομείου του Πειραιά που έλαβε χώρα στο στολίδι της πόλης, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Διοργανωτής της ξεχωριστής εκδήλωσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά,  ο οποίος χάρισε στο Τζάνειο μια τιμητική εκδήλωση, αντάξια της ιστορίας του και της πολυετούς προσφοράς του στους Πειραιώτες.
IMG 0678“Έχουμε ζητήσει την πλήρωση της θέσης παιδοχειρουργού, δεδομένου ότι από τον Φεβρουάριο του 2015 ο μοναδικός γιατρός που υπήρχε μεταφέρθηκε με την θέση του σε άλλο νοσοκομείο. Θεωρούμε την επαναλειτουργία του παιδοχειρουργικού τμήματος άκρως απαραίτητη για το νοσοκομείο. Δεν νοείται νοσοκομείο με παιδιατρικό τμήμα και με υπό δημιουργία μονάδα νεογνών να μην διαθέτει παιδοχειρουργικό τμήμα”,  τόνισε ο διοικητής του Τζανείου, Χρήστος Παπαχρήστος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για την συμπλήρωση των 150 ετών από την θεμελίωση του νοσοκομείου.
Το Τζάνειο έχει ταυτιστεί στη συνείδηση όλων με τον Πειραιά.Καθημερινά όλα αυτά τα χρόνια δέχεται εκατοντάδες ασθενείς.
Μόνο το 2015 προσέφερε υπηρεσίες σε:
22.560 νοσηλευόμενους
51.600 ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία
73.900 ασθενείς κατά την διάρκεια των εφημεριών
8.100 χειρουργικά περιστατικά


Κοινή παραδοχή όλων των ομιλητών ήταν ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, υπερβαίνει εαυτόν για να καλύψει τις αδυναμίες που υπάρχουν. Πώς αποτυπώνεται αυτό σε αριθμούς; 34 οι κενές θέσεις σε γιατρούς και 126 σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό. Τα κενά αυτά μάλιστα αναμένεται να αυξηθούν καθώς θα υπάρξουν συνταξιοδοτήσεις στο τέλος του έτους.
Foto2“Πολλές φορές οι ελλείψεις είναι τραγικές, κυρίως στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και στο προσωπικό. Όμως, έχει άριστο ανθρώπινο δυναμικό. Όλοι οι εργαζόμενοι νιώθουν το Νοσοκομείο σαν σπίτι τους και με υπεράνθρωπες προσπάθειες κρατάνε υψηλό το επίπεδο θεραπείας. Αυτό όμως αρκεί; Όχι. Η επιστήμη προχωρά, η ιατρική προχωρά”, είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανησιώτης.
Όποιες αντικαταστάσεις παλιών ιατρικών μηχανημάτων έχουν γίνει είναι αποτέλεσμα της ευαισθητοποίησης και της γενναιοδωρίας πολιτών και φορέων.
Προσφάτως εγκαταστάθηκε και λειτούργησε στο Τζάνειο υπερηχοτομογράφος τελευταίας γενιάς, πολλαπλών χρήσεων και ύψιστης ευκρίνειας, δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.
Το νοσοκομείο, όμως, είχε και συνεχίζει να έχει και αρκετά κτιριακά προβλήματα. Η παρούσα διοίκηση κατάφερε να εντάξει στο ΕΣΠΑ την ανακαίνιση και την αναδιαρρύθμιση του 2ου ορόφου του κεντρικού κτιρίου με σκοπό να μεταφερθεί εκεί το καρδιολογικό τμήμα.
“Στόχος μας είναι και η αναδιαρρύθμιση του παλιού κτιρίου καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση του. Το κόστος έχει υπολογιστεί στα 7 εκατομμύρια ευρώ”, είπε ο διοικητής του νοσοκομείου, ο οποίος ελπίζει σε μια ακόμη δωρεά για την πραγματοποίηση αυτού του έργου.
Επίσης σχεδιάζεται η δημιουργία μονάδας περιτοναϊκής κάθαρσης στο νεφρολογικό τμήμα και της μονάδας νεογνών β' επιπέδου στο παιδιατρικό τμήμα καθώς και η πλήρης λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
668Η αναπληρώτρια διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, η οποία εκπροσώπησε το υπουργείο Υγείας, δήλωσε ότι το Τζάνειο θα ενισχυθεί με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Την εκδήλωση παρουσίασαν η senior editor του CNN Greece, Ειρήνη Ανδρουλάκη και ο δημοσιογράφος του STAR Γιώργος Σαραντάκος.

Τζάνειο: Η ιστορία του

435Ιδρυτής του νοσοκομείου ήταν ο έμπορος Νικήτας Τζαννής από τα Κύθηρα.
Ο θεμέλιος λίθος μπήκε το 1864.
Αρχικά το 1873 λειτούργησε ως Αδελφάτο.
Η μελέτη κατασκευής, η συγκρότηση και η λειτουργία του, έγινε με την φροντίδα του Πειραιώτη Καθηγητή της Φαρμακολογίας και Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Αφεντούλη.
Ήταν ένα νοσοκομείο το οποίο χτίστηκε τμηματικά.
1ΤΖΤο 1927 λειτούργησε μια νέα πτέρυγα ως Μαιευτήριο.
Το 1934 κατασκευάστηκε η πτέρυγα, που φιλοξένησε το Χειρουργικό Τμήμα, το ΣΑΛΙΠΟΥΛΕΙΟ, δωρεάς Δημητρίου Σαλιπούλα.
Το 1971 εγκαινιάσθηκε το νέο εξαώροφο κτίριο, στη θέση του προηγούμενου Νοσοκομείου.
Στις 23 Δεκεμβρίου του 1986 έγινε η θεμελίωση του νέου κτιρίου των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και Γραφείων Διοίκησης.

Στις 2 Μαρτίου του 1992, ορίστηκε ως ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΤΖΑΝΕΙΟ.
Στις 15 Μαΐου του 1999 έγινε η θεμελίωση της πενταώροφης νέας Πτέρυγας στη θέση της παλιάς (Σαλιπούλειο).



πηγή: piraeuspress.gr

Ακολουθείστε μας
https://www.facebook.com/themaygeias.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCo5rYIdfuG1bLFkAiX0ESDw/featured?nohtml5=False

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.