H σοκολατα εναντίον του καρκίνου;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού σταματούσαν να πολλαπλασιάζονται όταν υποβάλλονταν στην πενταμερή προκυανιδίνη.
 
Σύμφωνα με έρευνες, μια φυσική ουσία που υπάρχει στο κακάο της σοκολάτας, είανι πιθανό να έχει αξιόλογες ιδιότητες στην καταστολή της γένεσης και του πολλαπλασιασμού κυττάρων διαφόρων μορφών καρκίνου.
Η σοκολάτα και ιδιαίτερα αυτή που είναι πλούσια σε κακάο, δηλαδή η μαύρη σοκολάτα, έχει ψηλές συγκεντρώσεις πενταμερούς προκυανιδίνης. Οι προκυανιδίνες είναι φλαβονοειδείς ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Από το σύνολο των προκυανιδινών της σοκολάτας, η πενταμερής προκυανιδίνη έχει την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση. Προστατεύει το DNA των κυττάρων από τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Οι ρίζες αυτές παράγονται από το φυσιολογικό μεταβολισμό και μπορούν να προκαλούν αλλοιώσεις τέτοιες που οδηγούν στην καρκινοποίηση των κυττάρων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού σταματούσαν να πολλαπλασιάζονται όταν υποβάλλονταν στην πενταμερή προκυανιδίνη.
Οι πρωτείνες που παράγονταν από τα γονίδια που εμπλέκονται στη γένεση του καρκίνου του μαστού, αδρανοποιούνταν.

Παράλληλα μειωνόταν η έκφραση στο γονιδίωμα του ενός από τα τέσσερα παθολογικά γονίδια που ήσαν υπό διερεύνηση.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαινόμενο που παρατηρήθηκε ήταν ότι η πενταμερής προκυανιδίνη του κακάο, πετύχαινε την ταυτόχρονη απενεργοποίηση των τεσσάρων γονιδίων και των πρωτεϊνών τους που διερευνήθηκαν.

Τα σημαντικά αυτά ευρήματα δείχνουν ότι η πενταμερής προκυανιδίνη έχει κατασταλτική δράση στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού ανεξάρτητα από το ποιο ή ποια γονίδια έχουν υποστεί παθολογική μετάλλαξη που οδηγεί σε καρκίνο του μαστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.