ΡΩΤΑΤΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Ορθοπεδικά



Αποτέλεσμα εικόνας για ορθοπεδικα εικονεςΟλική αρθροπλαστική γόνατος

Είμαι πάνω από 80 ετών. Έχει νόημα να κάνω αρθροπλαστική;

Η ηλικία είναι κάτι το σχετικό. Προτιμούμε αντί για την ηλικία της ταυτότητας να εκτιμούμε την λεγόμενη <βιολογική> ηλικία του ασθενούς. Αν είστε 80+ αλλά σε καλή κατάσταση υγείας και με σημαντική ακόμα σωματική δραστηριότητα, η εγχείρηση αυτή θα σας βοηθήσει πολύ. Σε ασθενείς άνω των 80 αποφεύγουμε βέβαια την γενική αναισθησία και δίνουμε ακόμα πιο μεγάλη σημασία στην μετεγχειρητική φυσιοθεραπεία έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ανάλογο με αυτό στις νεότερες ηλικίες.


Το πόδι μου έχει στραβώσει από την αρθρίτιδα. Θα διορθωθεί αυτό με την εγχείρηση;

Βεβαίως. Καθώς αλλάζουμε όλο το γόνατο μπορούμε να τοποθετήσουμε το καινούργιο σε ότι γωνία εμείς θέλουμε. Μετεγχειρητικά το γόνατο θα είναι πλέον στην φυσιολογική ευθεία, πράγμα που σημαίνει όχι μόνο ένα οπτικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα αλλά συχνά και ανακούφιση από πόνο σε άλλες αρθρώσεις (αστράγαλος, γοφός, σπονδυλική στήλη) οι οποίες καταπονούντο ασύμμετρα λόγω της παραμόρφωσης.

Μένω μόνος και δεν έχω στενούς συγγενείς. Μπορώ να χειρουργηθώ για αρθροπλαστική;

Όταν επιστρέψετε στο σπίτι από το Νοσοκομείο θα είστε σε θέση να αυτοεξυπηρετείστε (έγερση από το κρεβάτι, μετακινήσεις μέσα στο σπίτι για φαγητό, τουαλέτα κ.τ.λ. ). Καλό είναι όμως να έχετε φροντίσει για ένα άτομο που θα σας βοηθάει τις πρώτες δύο με τρείς εβδομάδες στις πιο κουραστικές εργασίες του νοικοκυριού.

Τι είδους δραστηριότητες πρέπει να αναμένουν οι ασθενείς ότι θα μπορούν να επιχειρούν μετά από την αρθροπλαστική;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τύπου της χειρουργικής επέμβασης, της κατάστασης της υγείας σας και της ικανότητας ανάρρωσης. Τυπικά, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σε ορισμένες δραστηριότητες χαμηλής δυναμικής απαίτησης εντός εβδομάδων μετά από την επέμβαση. Οι χειρούργοι γενικώς αποθαρρύνουν τους ασθενείς από το να επιχειρούν δραστηριότητες υψηλής δυναμικής απαίτησης, όπως τρέξιμο και αθλήματα αντοχής και δύναμης.

Μετά από χειρουργείο αρθροπλαστικής γόνατος να περιορίσω τη δραστηριότητά μου για να μη φθαρούν τα εμφυτεύματα;

Οπωσδήποτε όχι. Χειρουργηθήκατε για να ξανακερδίσετε τη χαμένη ποιότητα της ζωής σας και μια ισορροπημένη δραστηριότητα είναι αναγκαία για την υγεία όλου του οργανισμού. Αν μετά από δεκαετίες τα υλικά φθαρούν, υπάρχει τρόπος αυτά να αντικατασταθούν.

Πότε μπορώ να οδηγήσω αυτοκίνητο μετά από χειρουργείο αρθροπλαστικής;
Συνήθως μετά από ένα μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.